“Doe maar lekker stevig, ik moet wel wat voelen” of “Als het pijnlijk is, zal het wel goed zijn” en de alom vertegenwoordigde “doe maar harder, ik kan het wel hebben”, zomaar wat opmerkingen die wij als masseurs met regelmaat horen als mensen een stevige massage wensen. En daar is op zich helemaal niks mis mee, wij werken op verzoek van de massageklant. Daarvoor hebben we dan ook de Relax & Firm massage in het leven geroepen.

Er is alleen een groot verschil tussen een (te) harde massage en goede, stevige massage. In dit blog leg ik graag uit welk verschil er is.

 

Harde massage

Een harde massage doet meestal behoorlijk veel pijn, maar een stevige massage ook. Waar zit dan het verschil in? In de soort pijn die je voelt tijdens de massage. Een (te) harde massage werkt averechts. Stel jezelf eens voor dat je onder hoge spanning staat, je hebt veel stress, je schouders en nek doen allemachtig zeer en je kijkt uit naar ontspanning in die spieren. Wat nou als ik alleen met spierkracht direct, hop, je nekspieren hard ga masseren en kneden? Dan gaat je lichaam direct in de weerstand modus! Je voelt pijn, trekt automatisch je schouders nog hoger op en houdt je adem in. Dat voelt niet als een fijne massage, maar meer een marteling, niet?

 

Stevige massage

Bij een stevige massage wordt je met een opbouw van grepen gemasseerd en luistert en kijkt de masseur goed naar de signalen van de persoon die gemasseerd wordt. Trekt iemand z’n schouders op? Dan even rust geven en minder stevig masseren en wellicht even naar een andere locatie gaan, zoals de armen of rug. Worden de spieren onbewust aangespannen en houdt iemand zijn adem in? Dan vraagt de masseur of je even kunt in en uitademen en brengt jouw aandacht naar de het aanspannen van de spieren en vraagt je om te ontspannen.

De druk wordt langzaam opgebouwd totdat de masseur echt gerichte druk gaat geven om de ontspanning op te roepen. Dat maakt een massage stevig, niet hard en dus voor diegene die hem ondergaat, effectief.

 

Pijn versus voelen

De volgende keer als je weer eens op een massagetafel gaat liggen en om een harde aanpak vraagt, besef je dan goed dat je lichaam eerst moet wennen. Pijn mag en kan, maar niet als je daardoor je niet goed je spieren kunt ontspannen en je je ‘schrap zet’ en je adem inhoudt. Adem rustig mee, voel goed waar je lichaam behoefte aan heeft.

En heel belangrijk: Houdt de masseur op de hoogte! Als we niet weten dat het teveel voor je is (want sommige mensen houden zich heel goed groot en willen zich niet laten kennen of denken dat het dus ‘pijn’ moet doen) dan kunnen we ook geen rekening met je houden. Enjoy your next massage!

Masseur's skilfull hands
Harde of stevige massage? Er is een verschil