Dit blog gaat over yoga. Andrea vertelt hierin over haar zienswijze op yoga en belicht verschillende plekken in Den Haag waar je heerlijke yogalessen kunt volgen.

Yoga is voor de meeste van onze masseurs een manier om te sporten, om te ontspannen en om onze spieren te verlengen en te trainen. Een lijf heeft volgens mijn filosofie drie ingrediënten nodig om gezond te zijn dan wel te worden: Houding, inspanning en ontspanning. Alle drie deze componenten komen erin voor, wat het wat mij betreft één van de meest effectieve work-outs maakt!

Welke yoga kies je?

De les die je wilt volgen, is persoonlijk. De één wil graag uitgedaagd worden tijdens de les, de ander is zwanger en zoekt een rustige manier van bewegen en weer een ander zoekt naar de meditatieve staat van zijn waar yoga om bekend staat. Je kan voor zoveel verschillende vormen kiezen! En daardoor is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Hieronder zal ik een aantal vormen waarmee ik bekend ben, kort op een rijtje zetten ter inspiratie.

 

  • Hatha yoga: de meest voorkomende en bekendste vorm van yoga. Deze vorm is vaak een combinatie van inspanning en ontspanning en krijg je de ruimte om te voelen wat er gebeurd in jou en je lijf. Neem je tijd, neem jouw ruimte en doe het op jouw tempo, is het credo. Ideaal om mee te starten!
  • Yin yoga: een dieper gaande yoga vorm. Yang houdingen zijn gericht op ademhaling en beweging, Yin houdingen zijn gericht op houdingen langer vasthouden en stretchen.
  • Asthanga (Vinyasa) yoga: zeer krachtige vorm van yoga. Bij deze yoga beoefen je een vaste serie van houdingen op de flow van je ademhaling. Als het je aanspreekt om uit je hoofd in je lijf te komen door middel van bewegen, dan is deze vorm wellicht iets voor jou!

 

Dan zijn er nog vele andere soorten, zoals Bikram of Hot yoga, Kundalini yoga, Zwangerschapsyoga, yoga voor Vrouw & Balans, kortom voor ieder wat wils. Wat het allerbelangrijkste is: voel je prettig bij de vorm maar vooral ook de docent(e) waarbij je de les volgt. De ene les is de andere niet, volg eerst een proefles bij verschillende scholen om te weten te komen welke je aanspreekt.

Een paar scholen in Den Haag die ik van harte kan aanbevelen, zijn:

www.saktiisha.com; yogaschool op het Westeinde te Den Haag, in het Spaansche Hof. Mooie en goede school met een ruim aanbod aan lessen. Danny voor de Ashtanga yoga en Glaudia voor de Hatha en Zwangerschapsyoga waren mijn favorieten.

www.yogahaagsehout.nl: yogaschool in Bezuidenhout, ervaring met de Kundalini yoga. Erg prettig, Odette geeft fijne lessen.

 

Kom je er niet uit? Kijk dan eens op www.yogaindebuurt.nl, wellicht vindt je hier een docent(e) bij jou in de buurt!