Allereerst de allerbeste wensen voor 2014!  [wpch_thermometer id=”928″ position=”none” margin=”0″]

Ook wij bij ReBalans Massage hebben goede voornemens gemaakt. Niet om meer te bewegen, niet om minder eten of roken maar we gaan in het eerste kwartaal geld inzamelen voor het goede doel!  In maart vindt de wereldwijde Endometriosis Awareness Month plaats en zaterdag 8 maart de jaarlijkse bijeenkomst van de Endometriose Stichting.

Van alle massages die in januari, februari en maart gegeven worden, zal 1 euro gedoneerd worden aan de Endometriose Stichting.

Deze stichting is een patiënten vereniging die zich hard maakt voor meer voorlichting en aandacht, betere zorg en snellere diagnose bij endometriose. Ik draag deze stichting een heel warm hart toe en heb zelf bij mijn diagnose veel steun gehad aan de vrijwilligers van deze stichting. Ik hoop met mijn actie een goed bedrag om te kunnen halen! Mocht je langs komen voor een massage en wellicht je steentje bij willen dragen, er staat een collectebus in de praktijk waar je kunt doneren. Alvast bedankt!

 

Wat is Endometriose?

Endometriose is baarmoederslijmvlies dat ‘verdwaald’ is buiten de baarmoeder. Het endometrium is het slijmvlies waarmee de binnenkant van de baarmoeder is bekleed. Gedurende elke cyclus groeit dit slijmvlies aan, en aan het eind van de cyclus wordt het (op een dun laagje na) tijdens de menstruatie afgestoten. Het ontstaan van de chronische ziekte is nog onbekend. Onder invloed van bepaalde factoren (o.a. de vrouwelijk hormonen oestrogeen en progesteron) groeit het baarmoederslijmvlies. Bij endometriose komt dit baarmoederslijmvlies ook voor op andere plaatsen in het lichaam, zoals in de baarmoederwand, op de eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas, darmen of in hele zeer uitzonderlijke gevallen zelfs verder weg in het lichaam. . De verdwaalde stukjes baarmoederslijmvlies ondergaan dezelfde veranderingen tijdens de cyclus als het slijmvlies in de baarmoeder. Dit betekent dat tijdens de menstruatie de endometriosehaarden bloeden met als gevolg bloed in de vrije buikholte. Dit kan veel pijnklachten geven.