Last van knakkende gewrichten?

 

knakkende gewrichtenJe kent het wel, je hebt achter je bureau gezeten voor een lange tijd, staat op, strekt je benen en je knieën doen ‘KNAK’. Komt ook vaak voor bij de nek, vingers, enkels, tenen. Bij dit soort geluiden denken mensen vaak dat het de botten zijn. Dat is het niet. In dit blog leg ik uit wat het wel is en waardoor het kan komen.

Hoe werken gewrichten eigenlijk? Als je de de afbeelding bekijkt van het kniegewricht, dan zie je dat er een koppeling is van 2 of meer botten. Elk bot heeft op zijn beweeggedeelte een laagje kraakbeen en rondom het gewricht zit een hoeveelheid gewrichtsvloeistof wat er voor zorgt dat het gewricht werkt als een geoliede machine. Bij stil zitten of liggen, knakken de gewrichten ook niet. Kom je in beweging, dan is de kans wel aanwezig.

Knakkende en krakende gewrichten is een veelvoorkomend verschijnsel en kan over het algemeen geen kwaad. Gebeurd het wel erg vaak dat ze knakken of kraken en wellicht heb je er last van, kunnen er verschillende oorzaken zijn:

Hypermobiele gewrichten

Als een gewricht vaak knakt of kraakt kan dat een aanwijzing zijn dat het gewricht hypermobiel is. Dit betekent dat het flexibeler is dan normaal. Meestal kan dat geen kwaad. Als je er last van hebt kun je de spieren rondom het gewricht trainen. Hierdoor wordt het gewricht meer gesteund, waardoor het minder beweeglijk wordt. Een arts of specialist kan bevestigen of je hypermobiele gewrichten hebt.

Verkorte spieren

Knakkende gewrichten kunnen ook een aanwijzing zijn dat de spieren rondom het gewricht zijn verkort. Dit zorgt ervoor dat het gewricht deels ‘uit het lood’ schiet tijdens het gebruik ervan. Rek- en strekoefeningen kunnen dan helpen.

Minder gewrichtsvloeistof

Krakende of knakkende gewrichten kunnen ook het gevolg zijn van verminderde gewrichtsvloeistof. Deze zorgt voor de smering van het gewricht. Normaal gesproken is dit een stroperige substantie, die nauwelijks geluid geleidt. Vaak als gevolg van een slechtere doorbloeding wordt de vloeistof in het gewricht minder of wateriger. Het geluid, veroorzaakt door de wrijving tussen de kraakbeenvlakken, wordt in die waterige vloeistof beter geleid en dat hoor je dus duidelijker.

Artrose

Als een gewricht constant kraakt en knakt kan dat ook een aanwijzing zijn dat het kraakbeen in het gewricht versleten is. Dit heet artrose. Als je veel last hebt van krakende of knakkende gewrichten met pijn, is het verstandig om een arts te raadplegen. Vond je dit interessant? Lees ook eens mijn blog over magnesium gebruik of pijnlijke spieren.